گناه میتواند دل هر انسانی را از خداوند متعال دور کرده و به مرور زمان قلب پاک او را سیاه و خبیث نماید، آنچنانکه قلب کودکان به لوح سفیدی تشبیه شده است. براین اساس برای مراقبت بر اعمال و کردار انسان و محفوظ ماندن از تاریکی و ظلمات گناه، راهکارهایی بیان شده است. جلوگیری از ارتکاب به گناه، از توبه پس از گناه و پاک نمودن آثار گناه بعد از ارتکاب به آن، بهتر و مطلوبتر است؛ چراکه گناه نکردن و پاک زیستن به مراتب، سادهتر از توبه کردن و پاک شدن از گناهان است.
دوشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۴
شاخصه اصلی مسجد، آشنایی با خدا و شناخت و توسّل به اهلبیت علیهم السلام است. هویت و ساختار مسجد، کاملاً معنوی و براساس معماری دینی بنیان نهاده شده است. براین اساس فلسفة وجودی مسجد، ایجاد پیوند و ارتباط اهالی مسجد با قرآن، روایات و اهلبیت است. از همین رو مسجد امنترین و مورد اطمینانترین مکانها، برای کودکان است تا در این مکان، هویت و شخصیت ایشان به بهترین وجه شکل بگیرد.
دوشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۴
هنگامیکه در پسران و دختران نشانه های بلوغ ظاهر شده و به رشد نسبی جسمی و عقلی برسند، در این هنگام به آنان «مکلّف» گفته مى شود. برطبق موازین اسلامی،کسى که به سنّ تکلیف مىرسد، باید دستورات دینى را انجام داده، به واجبات عمل کرده و از آنچه خداوند انسان را باز داشته است، (یعنى محرّمات) پرهیز کند.
دوشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۴
نخستین شب جمعه ماه رجب را «لیلة الرغاب»، یعنى شب دلدادگان مىگویند و براى آن عملى با فضیلت بسیار از حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) وارد شده که آن را سید در کتاب «اقبال» و «علاّمه حلى» در «اجازه بنى زهره» نقل کردهاند.
یکشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۴
درباره فضیلت و ارزش و عظمت آن می توان دو جهت زیر را بیان کرد:
از این جهت که اصولا شب جمعه، خود دارای ویژگی و ارزش خاصی است و اعمال عبادی فراوانی در آن وارد شده و زمان عبادت و مناجات و عرض حاجات با قاضی الحاجات است.
یکشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۴
در دین مبین اسلام میان شبها و روزهای سال، ایام و اوقاتی وجود دارند که نسبت به آنها توجّه و تأکید خاصی شده است و حتی برای آنها اعمالی نیز آمده است و ارزشمندی بعضی از ایام و لیالی مورد اتفاق همه مسلمان است مانند شب و روز مبعث ولی بعضی از این زمانها به عقیده گروه یا مذهبی خاصّ از مسلمانان دارای بار ارزشی هستند و لیلة الرغائب از جمله شبهایی است که از نظر شیعه یکی از شبهای ارزشمند و پر فضیلتی است که برای آن اعمالی نیز برشمردهاند.
یکشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۴
کوچک که بودی برای داشتن بهترین اسباب بازیهای دنیا دعا میکردی. برای خانهای پر از خوراکی، برای کمی بیشتر تاب سواری... یادت هست؟
یکشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۴
اولین شب جمعه ماه رجب که ماه ریزش رحمت الهی است، «لیلة الرغائب» خوانده میشود، «رغائب» جمع رغیبه به معنای پاداشهای بسیار ارجمند و سَمین و گرانسنگ است، البته به معنای چیزی که مورد رغبت و میل و به معنای عطا و بخشش فراوان از آن یاد میشود.
یکشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۴
بدانکه اولین شب جمعه ماه رجب را «لیلة الرغائب» می گویند و براى آن عملى با فضیلت بسیار از حضرت رسول صلى اللّه علیه و آله وارد شده که آن را سیّد در کتاب «اقبال» و علاّمه حلى در «اجازه بنى زهره» نقل کرده اند، بعضى از فضیلت آن اینکه به سبب انجام آن گناهان بسیار آمرزیده مىشود، و نیز نمازى در آن وارد شده که هرکه آن را به جاى آورد هنگام شب اوّل قبرش حق تعالى ثواب آن را به نیکوترین صورت و با روى گشاده و درخشان و زبانى گویا به سوى او مىفرستد، پس به او میگوید:
یکشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۴
یکی از حرکتها و سنتهای قابل تقدیر، و مرسوم در طی سالیان اخیر که از اثربخشی بالا و نتایج مثبتی در سطح جامعه اسلامی برخوردار گشته، معنون شدن سال جدید به عنوان و شعاری خاص و متناسب با فضا و شرایط منطقهای و حتی جهانی و نیز وضعیت داخلی کشور بوده است. اگر نیمنگاهی دقیق و توأم با تأمّل بیشتر، به موضوعات و شعارهای انتخاب شده در این سالها داشته باشیم درخواهیم یافت که خوشبختانه در تمامی این سالها مساجد به معنای اعم و عناصر، اجزاء و منابع انسانی فعال و مرتبط با مسجد به طور اخص از جایگاه ویژهای در تحقق و اجرایی کردن آنها برخوردار بودهاند. در تداوم این سنت پسندیده و مبارک، نامگذاری سالهای شمسی و انتخاب شعار سال توسط مقام معظم رهبری در پیامهای نوروزی معظم له، امسال نیز شعار: «دولت و ملت؛ همدلی و همزبانی» انتخاب شده است. در این راستا، باز هم مساجد از نقش مؤثر و تأثیرگذاری والایی در گام برداشتن جهت اقدام عملی و عملیاتی کردن این شعار در بستر جامعه دارا بوده و در همین ارتباط مطالبی به شرح زیر جهت دستیابی به اهداف عالی تبیین شده در این خصوص به اجمال و خلاصه مطرح میشود.
شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۴
رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی خود سال جدید را با عنوان «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» نامگذاری کردند و به تعبیر خودشان از هر دو کفّه این شعار، یعنی ملّت عزیز و همچنین دولت خدمتگزار خواستند تا به معنای حقیقی کلمه به آن عمل کنند و آثار و نتایج آن را ببینند.
شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۴
امام صادق علیه السلام از پدران بزرگوارش روایت مىکند که موسى بن عمران علیه السّلام گفت: بار خدایا آنهائى که در روز قیامت، روزى که سایبانى جز سایبان تو نیست؛ در سایه عرش تو قرار مىگیرند،چه افرادى هستند؟ خداوند متعال فرمود: کسانى که دلشان پاک باشد، کسانى که به مسجدها مىروند و در آنجا مأوا گیرند، همان گونه که عقابها به آشیانههاى خود پناه مىبرند. (برقی، ١٣٧١ق، ج١، ص:١٦(
شنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۴
مسجد، پایگاه مهّم عبادى و اجتماعى مسلمانان است. بنابراین، هم متولّیان آن باید صالح و پاک باشند و هم برنامههایش سازنده و تربیت کننده، هم بودجهاش مشروع و حلال باشد و هم مسجدیان اهل تقوا و خداشناس و مورد تکریم. در غیر این صورت اگر سازندگان مساجد، جبّاران و سلاطین باشند و پیشنمازان، افراد بىسواد و ترسو و خادمان نیز افرادی بیانگیزه، طبعاً مساجد از هدف اصلى خود که آبادى معنوى است، دور خواهند ماند. (قرائتی، 1389ش، ج3، ص 392)
شنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۴
در سالهای اخیر مهدکودک در کنار بسیاری از کانونهای دیگر در ایران شروع به فعّالیت کرده است. بدین ترتیب امروزه اکثر والدین به دلیل اشتغال، کودکان خود را به مهدهای کودک میسپارند.این رویه برخلاف سنّتها و رفتارهای گذشتگان ماست که مادران در خانه، کار رسیدگی به فرزند را بر عهده داشته و پدران به اشتغال در بیرون از منزل میپرداختند و نیز کودکان خود را درتفریح و بازدید از مکانهای تفریحی و مذهبی همچون مساجد مشایعت و همراهی میکردند.
شنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۴
همهی ما میدانیم که حضور در محیطی همچون مسجد، یکی از عوامل تربیت اسلامی و باعث رشد و تعالی عقیدتی، فکری و اجتماعی کودکان است، رشدی که در شکلگیری شخصیت او در آینده تأثیر بسزایی دارد. با وجود اینکه مسجد، ظرفیت عظیمی برای جذب کودکان داراست و این مکان مقدس، میتواند نقش محوری در فعالیتهای فرهنگی ایفا کند، امّا عواملی وجود دارد که مانع از حضور مستمر کودکان در مسجد بوده و موجبات طرد و دوری آنها از مسجد میگردد؛ موانعی که با کمی همّت و تلاش و دقّت نظر والدین و مسئولان قابل برطرف شدن است. در زیل به آسیبشناسی این موانع و راهکارهایی برای حلّ این مشکلات خواهیم پرداخت.
شنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۴
نور فاطمه (علیها السلام) از نور خداست
رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم) فرمود: هنگامى که خداوند متعال خواست بهشت را بیافریند آن را از نور وجه خویش خلق کرد، سپس آن را گرفته به سوى ما افکند. یک سوم آن نور به من رسید و یک سوم آن به فاطمه (علیها السلام) و یک سوم دیگر به على و خاندانش اصابت کرد. از آن نور به هر کسى که چیزى تابیده شده باشد به ولایت آل محمد (صلى الله علیه و آله و سلم) راه پیدا مى کند و هر کس از آن نور چیزى به او نرسیده باشد، از ولایت خاندان محمد (صلى الله علیه و آله و سلم) منحرف و گمراه مى شود.(1)
یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴
آنچه مىخوانید پژوهشى است کوتاه در باره تاریخ ولادت حضرت صدیقه طاهره، حضرت فاطمه علیهاالسلام که سالها پیش انجام شده است و اینک با اصلاحاتى اندک تقدیم مىشود. روشن است که این موضوع، پژوهشى بیش از این مىطلبد، اما همین مقدار مىتواند تصویرى کلى از این مسأله به دست دهد.
یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴
اسماء و القاب آن حضرت
فاطمه زهراء (علیها السلام) داراى نامها و القاب متعددى بودند که هر یک از آنها بیانگر فضیلتى براى او مى باشند. اسمهاى حضرت عبارتند از:
1- فاطمه:
درباره وجه تسمیه فاطمه به عنوان نام مبارک بانوى دو عالم (علیها السلام) برگرفته شده از کلام معصوم (علیه السلام) وجوهى چند است:
فاطمه یعنى جدا شده از هر زشتى و بریده شده از هر بدى و باز داشته شده از آلودگى ها، یا ذریه او از آتش فاصله دارند.
شفاعت کننده دوستدارانش در قیامت - عجز مردم از شناخت کامل او - فاصله، اسمى مشتق شده از نام پروردگار.
یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴
مظهر عاطفه
مادر، قلب خانه ومظهر مهر و عاطفه، عشق و احساس، محبت و صفاست، و مادری، فضیلتی است ملکوتی، ناشی از عالم قدس که در وجود انسان خاکی تجلی میکند و درآن صراحت و صداقت، مهر و صفا، عدل و تقوا به عالیترین شکل خود آشکار میشود. مادری، حالتی است که صفات عالی زیبایی را، در پرورش فرزند میداند و در این راه، از همه زمینه ها و امکانات شخصی میگذرد. مادر، هنرمندی است که در نتیجه تلاش خستگی ناپذیرش، فرزندی نیکو پرورش یافته، نیکوکار و با تقوا در مسیر حق گام برمیدارد.
یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴
شنید گوش دلم مژده از ولادت زهرا
گشود بلبل طبعم زبان به مدحت زهرا
فضاى کعبه منور شد از فروغ جمالش
صفا گرفت صفا از صفاى صورت زهرا
یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴
1. پیامبر اکرم (ص): مَنْ سَرَّهُ اَنْ یَلْقَى اللَّهَ طاهِراً مُطَهَّراً فَلْیَلْقَهُ بِزَوْجَةٍ وَ مَنْ تَرَکَ التَّزْوِیجَ مَخافَةَ العَیْلَةِ فَقَدْ أَساء الظنَّ باللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ؛(1)
هر کس شادمان مىشود به اینکه خداوند را در حال پاکى و پاکیزگى [معنوى] ملاقات کند، پس خداى را به همراه زوجهاى ملاقات کند، و کسى که ازدواج را به خاطر ترس از خرجى زندگى رها کند، در حقیقت به خداى عز و جل بدگمان شده است.
یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم):
مَنْ حَفِظَ عَلى اُمّتی أربعینَ حدیثاً یَنْتَفِعُونَ بها فی اَمْرِ دینِهِمْ، بَعَثَهُ یَوْمَ القیامَةِ فقیهاً عالماً. «بحارالانوار، ج 2، ص 156»
فاطمه! اى گلواژه آفرینش!
کجا زبان ما را رسد که وصف تو گوییم و کجا به اندیشه ما آید که ذکر تو آریم، و کجا توان قلم بود که نقش حُسن تو نویسد و کدام آینه است که درخشش نور تو را بتاباند.
فاطمه! اى بزرگبانو!
یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴
شروع سال 1394 با ایام فاطمیّه و عزاداری بانوی دو عالم فاطمه زهرا (سلام الله علیها) مقارن شده است. بنابراین از طرفی شروع سالی جدید است و مردم علاقهمند به عید دیدنی و مراسمات عید هستند و از طرف دیگر با شروع ایّام پر فیض فاطمی و عشق و علاقه مردم به حضرت صدیقه طاهره مواجه هستیم. در این رابطه مسجد میتواند نقش سازندهای ایفا نموده و با مدیریت این موضوعات، با حفظ حرمت فاطمیّه، به مراسم سال نو پرداخته شود و هم مجالس روضه و عزاداری بر پا گردد
شنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۴
شروع سال جدید به همراه جذّابیتها و دگرگونیهای حاصل از آن، همچون تعطیلات، تجدید شدن طبیعت، هوای بهاری، خرید عید و صله ارحام، به کودکان شور و نشاط ویژهای میبخشد. این ایّام، فرصتی مناسب برای دعوت و جذب کودکان به مسجد و مسایل معنوی است.
شنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۴
« یَا بَنِی آدَمَ خُذُوا زِینَتَکُمْ عِنْدَ کُلِّ مَسْجِدٍ وَ کُلُوا و اشْرَبُوا وَ لا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ؛ ای فرزندان آدم! زینت خود را به هنگام رفتن به مسجد، با خود بردارید! و (از نعمتهای الهی) بخورید و بیاشامید، ولی اسراف نکنید که خداوند مسرفان را دوست نمیدارد!»(اعراف/31)
شنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۴
جامعه آرمانی در اسلام، نیازمند مردان و زنانی است که به شیوه صحیح و مطابق با ارزشهای اسلامی تربیت شده باشند. اگر افراد جامعه به درستی و منطبق با معیارهای اسلامی تربیت نشوند، به طور قطع جامعه با چالشهای اساسی روبرو خواهد شد. تربیت دینی افراد باید به گونهای صورت پذیرد که افراد در زندگی، رشد و تعالی به سوی باری تعالی داشته باشند، در چنین شرایطی جای امیدواری هست که جامعه در آینده توسط افرادی دینمدار و متّقی مدیریت خواهند شد و زمینههای تحقّق آرمانهای دینی در جامعه به وقوع خواهد پیوست.
شنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۴