نخستین مسجد را حضرت محمد(ص) در مدینه(یثرب) و در کنار خانه خود ساخت.
سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۱
تهران- حضرت آیت الله خامنه ای با بیان این که پخش صداهای آزاردهنده در هنگام آسایش مردم، کاری نارواست، فرمودند: تنها صدایی که باید از مسجد در فضا طنین بیفکند، بانگ اذان با صوت خوش و دلنواز است.
یکشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
تاریخ اسلام نشان می دهد که رسول خدا (ص) همواره مسجد را به عنوان مهمترین پایگاه اجتماعی برای مسلمانان قرار می دادند تا مردم علاوه بر انجام اعمال عبادی و رشد فضایل اخلاقی مشکلات خود را از مسجد پیگیری کنند.
یکشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
بیتردید مسجد نقش بسیار حساسی در تحکیم اساس و بنیان جامعه دینی داشته و دارد؛ مکانی که با حضور در آن میتوان به قدرت مطلقه خداوند اتکا کرد و با امید و توکل به او مسیر رشد و کمال را طی نمود.
یکشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
«مسجد» نخستین نماد و نهاد آیین اسلام، همواره مورد توجه مسلمانان بوده است و در طول تاریخ اسلام، کارکرد و نقش¬های متنوعی ایفا کرده است. در آغاز تاسیس، مکان عبادت و نیایش بود و به تدریج از کارکرد علمی ـ آموزشی، مشاوره و تصمیم¬گیری¬سیاسی و اجتماعی و نظامی و غیره برخوردارشد.
از جمله برجسته¬ترین این نقش¬ها، فعالیت در مسیر آموزش و احیای فرهنگ مطالعه و کتاب¬خوانی است که مساجد به خوبی از عهده آن برآمده است. در این نوشتار به بیان نقش تمدنی مساجدی که با احداث کتابخانه توانسته¬اند در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی تلاش نمایند و «مساجدکتابخانه¬ای» نام گرفته¬اند می¬پردازیم.
کلیدواژگان: مسجد، مساجد کتابخانه¬ای، کتاب، کتابخانه، فرهنگ کتاب و کتابخوانی
یکشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
مسجد محور شهر اسلامی و کانون ساختار فرهنگی جامعه است. مسجد تأثیرهای مهمی در لایههای متنوع جامعهی منتسب به خود دارد و ازایننظر مهاجران مسلمان را نیز در قلمرو خود جای میدهد. پژوهش در نحوهی تعامل نهاد مسجد با مهاجران و چگونگی آسیبزدایی مسجد از این گروه پرآسیب، کارکردهای مثبت و قدرتمند مسجد را به نمایش میگذارد. مسجد نهتنها مهاجران اصطلاحی بلکه هر تازهوارد فرهنگی را رهبری میکند. نیاز مهاجران در تعلق به گروه، کاهش ضریب خودکنترلیِ مهاجران، دوگانگی و تضاد فرهنگی، بخشی از این آسیبهاست که نهاد مسجد، بهطور غیرمستقیم، صحیح و فراگیر آنها را کاهش و تا اندازهی بسیاری به نیازهایی پاسخ میدهد که این آسیبها از آنها برخاستهاند.
واژگان کلیدی: مسجد، مهاجرت، آسیبهای فرهنگی، کارکرد.
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱
پس از بنا کردن مسجدالنبی توسط پیامبر(ص) فصلی نوین در آموزش و فعالیتهای فرهنگی مسلمانان آغاز شد و نه فقط معبد و پرستشگاهی ساخته شد، بلکه دانشگاهی فعال و سرشار از شور و نشاط علمی پیریزی شد.
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱
مسجد مهمترین نمود ارتباطات سنتی در ایران است و علاوه بر نقشهای مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، نهادی مدنی و در درون جامعه بوده و به لحاظ ارتباطی واسطهای است برای برقرار ارتباط میان مردم و اجتماع.
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱
اگر به کودک لذت خواندن کتاب را بچشانیم هیچگاه از کتاب دل برنمی گیرد. تأسیس کتابخانه کودک درمساجد علاوه بر سیرابکردن این عطش سیریناپذیر در جذابکردن مسجد برای آشنایی با آموزههای دینی در کنار مطالعه موثر است.
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱
گرچه هدف اصلی بنای مسجد، ایجاد مکان خاصی برای عبادت و راز نیاز با خداوند متعال است و علت نامگذاری آن به مسجد، از آن روست که جایگاه سجده و تواضع در پیشگاه خداوند متعال است؛ اما نباید از جنبه های دیگر مسجد غافل گردید.
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱
مبحث کیفیت محیط از جمله مقولههایی است که در دهههای اخیر به طور خاص در محافل علمی و حرفهای مطرح شده است. اندیشمندان عرصههای مختلف زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و مسئولان و متولیان شهری، هریک به سهم خود در پی ارتقا و بهبود کیفیت محیطهای انسانی هستند. به نظر میرسد نظریههای گوناگون همچون توسعه پایدار، توسعه محلهای، شهرسازی میان افزا، همه و همه در واقع چالشهایی در راه رسیدن به هدف ارتقای کیفیت محیطی بوده است.
نقش بسیار سازنده و مؤثر فضاهای شهری به طور کلی، و «مساجد به طور اخص» در ارتقا کیفیت محیط موجب پیدایی این موضوع در ذهن میشود که با توجه به کثرت تعداد مساجد در بسیاری از کشورهای اسلامی، از جمله ایران، مردم و نیز مسئولان ملی و محله ای ما چه تمهیداتی در جهت استفاده از این سرمایههای عظیم برای خلق نشاط در محیط زیست شهری و روستایی معمول داشتهاند؟ آیا تمهیدات و مساعی به کار رفته کافی بوده است؟ نمونههای عملی مبیّن تاثیرات مثبت فرهنگی ـ اجتماعی، اقتصادی و سیاسی این فضاهای مذهبی و مصنوعی بر کیفیت محیط کدامند؟ و چه راههایی برای گسترش این تاثیرات نشان داده شده است؟
هدف این مقاله پاسخ به سؤالات فوق و تبین جایگاه فضاهای شهری به ویژه مسجد و عملکرد آن در ارتقای کیفی محیط جوامع اسلامی با تاکید بر جامعه ایرانی است. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل منابع موجود، پس از بیان تعاریفی از کیفیت محیط، به تبیین معیارهای ارزشیابی آن از دیدگاه صاحبنظران پرداختهایم و سپس با بهرهگیری از مطالعات انجام شده و با توجه به ویژگیها و خاستگاه مساجد در جامعه اسلامی به تشریح عوامل تاثیر گذار اجتماعی و کالبدی مساجد در ارتقای کیفیت محیط میپردازیم.
واژگان کلیدی: محیط زیست، مؤلفههای کیفیت محیط، فضاهای شهری، ویژگیهای اجتماعی مساجد، ویژگیهای کالبدی مساجد.
چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۱
مساجد از جمله مهمترین مراکز دینی در جامعهی اسلامی به شمار میآیند. این مکان مقدس، همواره مورد توجه مردم، دولتهای مسلمان و نخبگان دینی و مذهبی قرار گرفته است. از دیگر سو، رشد و تعالی اخلاق دینی جامعه در دو حوزهی فردی و اجتماعی از اصلیترین دغدغههای عالمان و فرهیختگان جوامع مسلمان میباشد. این مقال میکوشد تا علل و عوامل مؤثر در رشد و تعالی اخلاق فردی و اجتماعی و رابطهی آنها با مساجد را تبیین نماید. نگارنده بر این عقیده است که؛ مساجد میتوانند به عنوان مکانی مناسب برای رشد و تعالی اخلاق فردی و اجتماعی نقش ایفا کنند. این امکان از طریق برپایی اجتماعات عبادی، آموزشی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و استفاده از رسانههای جدید تحقق خواهد یافت.
واژگان کلیدی: مسجد، انسان، اخلاق، تعالی
چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۱
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اولویت امسال سازمان بهزیستی افزود: برنامه جدید سازمان در سال جاری اعطای یکصد مجوز مهد کودک به مساجد کشور با عنوان «مسجد مهدها» خواهد بود.شاید در نگاه اول فکر کنیم این طرح مسجد مهدها چه طرح خوبی است اما ...
چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۱