سلامت روحی و زندگی فارغ از نگرانی و اضطراب یکی از آرزوهای دیرین انسان و از نیازهای اساسی وی است. با وجود پیشرفتهای علمی گوناگون و چشمگیری که برای آرامش انسان، بهویژه در زمینههای روانپزشکی و رواندرمانی، صورت گرفته است، هم¬چنان صاحبنظران عرصهی بهداشت روان بر نیاز به دین تأکیدی فراوان دارند. شرکت در مراسمهای دینی و حضور در مکانهای مذهبی میتواند نقشی بسیار مؤثر در تأمین بهداشت روان انسان داشته باشد.
این مقاله، با نگاه به آیات و روایات، در صدد بیان نقش مسجد در تأمین بهداشت روانی است. هم¬چنین به راهکارهای معرفتی، عاطفی و رفتاری اشاره کوتاهی میشود. ارتباط وثیق مسجد با ایمان به خدا، ذکر خدا، اعتقاد به قضا و قدر و رضایت از زندگی برخی از مهمترین راهکارهای معرفتی است که در نقشآفرینی مسجد برای بهداشت روانی تأثیر دارد. هم¬چنین، حضور انسان در مسجد و اجرای کارهایی عاطفی مثل دعاخواندن و توبهکردن نیز تاثیری به¬سزا در پاکی روح آدمی دارد. علاوه بر آن¬که، میتوان به نقش مسجد در ایجاد راهکارهای رفتاری مانند: حجاب، ازدواج، کار، رابطهی اجتماعی مناسب و آراستگی اجتماعی اشاره کرد.
پنج شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۱
بهداشت، ایمنی و محیط زیست که بهاختصار H.S.E نامیده میشود، چند سال است از مرز تخصصی صنعت و خدمات فراتر رفته است و باتوجهبه خطرها و پیشامدهای ناگواری که در دهههای اخیر برای مسجدها و نمازگزاران پیش آمده است، مسئولان و دستاندرکاران باید جدیتر به این موضوع توجه کنند.
مطلبهایی که در اینجا بیان میشود نتیجهی تحقیقها و مطالعههایی است که برای هر مجموعهای مطرح میشود؛ مجموعههایی که بهنحوی با انسانها، محیط و عاملهای مادی و معنوی (روحی و عاطفی) مواجه هستند. بهنظر میرسد بهترین محور برای پیادهسازی، بسط و ترویج این نکتههای ارزنده مسجد باشد.
پنج شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۱