«مسجد» نخستین نماد و نهاد آیین اسلام، همواره مورد توجه مسلمانان بوده است و در طول تاریخ اسلام، کارکرد و نقش¬های متنوعی ایفا کرده است. در آغاز تاسیس، مکان عبادت و نیایش بود و به تدریج از کارکرد علمی ـ آموزشی، مشاوره و تصمیم¬گیری¬سیاسی و اجتماعی و نظامی و غیره برخوردارشد.
از جمله برجسته¬ترین این نقش¬ها، فعالیت در مسیر آموزش و احیای فرهنگ مطالعه و کتاب¬خوانی است که مساجد به خوبی از عهده آن برآمده است. در این نوشتار به بیان نقش تمدنی مساجدی که با احداث کتابخانه توانسته¬اند در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی تلاش نمایند و «مساجدکتابخانه¬ای» نام گرفته¬اند می¬پردازیم.
کلیدواژگان: مسجد، مساجد کتابخانه¬ای، کتاب، کتابخانه، فرهنگ کتاب و کتابخوانی
یکشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
مسجد محور شهر اسلامی و کانون ساختار فرهنگی جامعه است. مسجد تأثیرهای مهمی در لایههای متنوع جامعهی منتسب به خود دارد و ازایننظر مهاجران مسلمان را نیز در قلمرو خود جای میدهد. پژوهش در نحوهی تعامل نهاد مسجد با مهاجران و چگونگی آسیبزدایی مسجد از این گروه پرآسیب، کارکردهای مثبت و قدرتمند مسجد را به نمایش میگذارد. مسجد نهتنها مهاجران اصطلاحی بلکه هر تازهوارد فرهنگی را رهبری میکند. نیاز مهاجران در تعلق به گروه، کاهش ضریب خودکنترلیِ مهاجران، دوگانگی و تضاد فرهنگی، بخشی از این آسیبهاست که نهاد مسجد، بهطور غیرمستقیم، صحیح و فراگیر آنها را کاهش و تا اندازهی بسیاری به نیازهایی پاسخ میدهد که این آسیبها از آنها برخاستهاند.
واژگان کلیدی: مسجد، مهاجرت، آسیبهای فرهنگی، کارکرد.
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱
مسجد ، پایگاه نشرمعارف قرآن واهل بیت علیهم السلام
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱