وقوع انقلاب اسلامی در سیر حرکت تکاملی جامعه شیعی، نویدبخش احیاء دوباره تمدن اسلامی است و برای تحقق کامل تمدن اسلامی با تمامی اقتضائات تمدنی آن در دنیای امروز باید مهندسی تمدن اسلامی براساس معارف شیعی صورت بگیرد و در این میان توجه وافر به معارف در باب مسجد و کارکردهای آن بسیار مهم می باشد.در این مقاله از دو منظر به بررسی نسبت مسجد و تمدن اسلامی پرداخته شده است.
الف) الگوگیری از مسجد در طراحی تمدن اسلامی
ب) توجه به مسجد محوری در مهندسی تمدن اسلامی
از منظر اول آداب، احکام و نمادهای مطرح در مسجد می تواند در طراحی الگوی تمدن اسلامی ره گشا باشد زیرا مسجد مقیاسی کوچک و نماد تمدن اسلامی با تمامی مؤلفه های تمدنی است.
از منظر دوم در نسبت بین مسجد و تمدن اسلامی، توجه به نقش و جایگاه مسجد در حیات اجتماعی و تمدنی مسلمین شده است. از مهمترین کارکردهای مسجد در تاریخ و سیره نبوی، شکل دهی تمایلات اجتماعی و هدایت سیاسی جامعه می¬باشد. آموزش ، شکل¬گیری ارتباطات فرهنگی و تکامل و تربیت دینی از کارکردهای فرهنگی مسجد می باشد.از دیگرکارکردهای مسجد درسیره نبوی وعلوی کارکرد اقتصادی و حقوقی است.درآخرمسجد کانون شهر اسلامی است ومی بایست معماری شهری بر مدار مسجد محوری صورت بگیرد.
کلید واژه: مسجد، تمدن اسلامی ،مهندسی، فقه حکومتی، علوم اسلامی
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
این مقاله مشتمل بر یک مقدمه، دو بخش و نتیجه پایانى است.
در مقدمه اشاره به مسجد و نقش آن در حوزههاى مختلف شده است. و نکته مهم آن تبلور اصالةالجمع و اصالةالفرد به صورت همزمان در مسجد و ترسیم انسان کامل در این گردونه است.
پنج شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۱