مسجد به عنوان کانون وحدتبخش ملت اسلامی باید در مسیر تحکیم دین و معنویت میان نسل آیندهساز و با نشاط جوان گام بردارد تا عطر معنویت مسجد، فضای خانوادهها و محله ها پیرامونی را معطر کند.
مسجد به دلیل بهرهمندی از ظرفیت بالای فرهنگی، دینی و اجتماعی میتواند نقش بسزایی در سازندگی معنوی و صیانت دینی جوانان داشته باشد. مقام معظم رهبری در این باره فرموده: "ما باید نگران دین مردم باشیم. بهترین جا برای حفظ دین مردم، همین مساجد است."
شیوه مواجهه با جوانان در مسجد
از آن جا که جوان، دارای صفات و روحیات ویژهای همچون تنوعطلبی و شادزیستی که معمولاً در سنین بالاتر کمتر یافت میشود، است، در مواجهه با جوانان در مساجد باید حساب شده و بر اساس اصول صحیح روانی و دینی عمل کرد.
از این رو، متولیان امر مسجد موظفاند که در برنامهریزیهای خود به این نکته مهم توجه داشته باشند و سطوح سنی و میزان درک و دانش جوانان را نیز مد نظر قرار دهند.
دعوت از همه نمازگزاران برای شرکت در دعاهای طولانی همچون دعای شریف ندبه، در وهله نخست، مخالف با اصول درست تبلیغ دینی می کند و شایسته است که با توجه به میزان سن و سطح بینش جوانان برنامههای معنوی متفاوتی در نظر گرفت تا ضمن ایجاد اشتیاق در آنان، آموزههای دینی و تعالیم معنوی اسلام به بهترین شکل ممکن در قلب جوان اثر بخش باشد؛ چنان که رسول مکرم اسلام(ص) در هنگام اقامه نماز جماعت، همواره مراعات حال مأمومین را می کرد و آنها را از عبادت خسته نمیکرد و به مسلمانان نیز سفارش می کرد که همواره بکوشند تا لذت عبادت را به نفس خود بچشانند؛ نه آنکه خویشتن را از عبادت و دستورات دینی خسته کنند.
برگزاری مراسم معنوی، برنامههای وعظ و خطابه، ذکر و دعا، کلاسها و نشستهای قرآنی و مذهبی، برنامه ویژه مناسبتها و آیینهای خاص، اعتکاف و دیگر برنامههای مسجد باید همسو با شخصیت و سطح سنی مخاطبان، خاصه جوانان باشد. از این رو، در نظر گرفتن برنامه واحد برای همه مخاطبان از اصول تبلیغ و تربیت صحیح دینی به دور است، مثل اینکه از همگان بخواهیم که در مراسم ادعیه و زیارات شرکت کنند.
امروزه متولیان امر تبلیغ به این نتیجه رسیدهاند که باید برای جوانان برنامههای خاص و متفاوت با بزرگسالان در نظر گرفت. استقبال جوانان از مسجد، این ستاد بزرگ تبلیغ و هدایت، نقطه آغار هر گونه تحول و پیشرفت فرهنگی و معنوی است، و در مقابل، رویگردانی جوانان از مسجد، نقطه شروع فاصله گرفتن از هدف اساسی مسجد، یعنی تربیت معنوی انسان و ترویج فرهنگ اصیل اسلامی است.
حضرت امام خمینی(ره) میفرماید: "اگر این مسجد و مرکز ستاد اسلام قوی باشد، ترس از فانتومها نداشته باشید... آن روز باید ترس داشته باشید که شما پشت بکنید به اسلام، پشت کنید به مساجد."
تأمین نیازهای روحی و معنوی جوانان
مسجد، خانه خدا است و جوانان با حضور در آن، از رهگذر صدق و اخلاص، نیازهای خویش را رنگ خدایی میدهند و روحیه معنوی خود را قوت میبخشند. با توجه به تفاوتی که میان دین و معنویت بیان شد، باید اذعان کرد که جوان امروزی مشتاق فهم عمیق از دین و حقایق و اسرار عبادات و درک لطیفتر از تعالیم آن است.
بنابراین، رویکردی عرفانی به احکام و عقاید اسلامی برای پاسخگویی مناسب به نیازهای معنوی جوانان، امری ضروری است. جوان دوست دارد بداند فلسفه و اسرار معنوی نماز، روزه و دیگر دستورات عبادی و یا حتی غیر عبادی دین چیست. او از توحید گرفته تا جزئیترین مسائل معنوی و روحی پرسش میکند.
با توجه به این مهم، اخلاق و رأفت اسلامی و داشتن صبر و سعه صدر و نیز توانایی علمی معنوی امام جماعت در هنگام جواب و مواجهه با این نوع از نیازهای معنوی از دین که در ذهن و اندیشه معمول جوانان موج میزند، ضروری و لازم است و اگر ما پاسخ مطلوب و پسندیده به سؤالات آنها ندهیم، جواب خود را از کسانی می گیرند که عقایدشان مورد تأیید عقل سلیم و دین مبین نیست و پیامدی نیز جز انحراف فکری و بزهکاری جوان نیست.
بدیهی است که جوان، تشنه سخن منطقی، زیبا، شفاف و ساده است و ما باید در این عرصه پیشگام باشیم. برگزاری جلسات مختلف پرسش و پاسخ با توجه به سطوح سنی جوانان در حوزههای گوناگون دینی و عقیدتی، شنیدن و اهمیت دادن به دیدگاهها و نظرات جوانان و اصلاح و تکمیل آنها بر اساس منطق و بیان شفاف و صحیح، برگزاری مسابقاتی مانند پاسخگویی به پرسشهای تستی برگزیده شده از کتب معنوی معتبر به وسیله جوانان، و نیز تبیین فلسفه و اسرار عبادات و تعالیم دینی با توجه به قواعد و اصول عرفان ناب اسلامی، از جمله راهکارهایی است که متولیان امر مساجد میتوانند در راستای تأمین نیازهای روحی و معنوی جوانان مورد توجه و اهتمام قرار دهند.
مشارکت جوانان در امور مسجد
جوانی که برنامههای مسجد را همسو با نیازهای معنوی خویش میبیند، مشتاق حضور در مسجد و حرکت در مسیر فعالیتهای اهالی مسجد می شود. به همین جهت، باید در تصمیمگیریها و برنامهها مختلف نه تنها به جوانان توجه خاص داشت، بلکه آنان را نیز در این امور مشارکت فعال داد تا در متن کارها قرار گیرند و خود را عضوی از خانواده معنوی مسجد بدانند. توجه به گروهی خاص و نادیده گرفتن برخی دیگر، باعث ایجاد تفرقه میان صفوف نمازگزاران و سست شدن اتحاد و همدلی و مشارکت و حضور گرم و مستمر در امور مسجد می شود.
مداخله دادن و درخواست حضور فعال و مستمر از جوانان در مسائل دینی و معنوی مسجد، کمک شایانی به این هدف کرده، به عمران و آبادانی معنوی مسجد میانجامد. مسجد جایگاه تجربه فنون و راهبردهای دینیمسجد، زمینهساز ایجاد رفتارهای مطلوب در جامعه و جایگاهی برای تجربه فنون و راهبردهای دینی و تأمین نیازهای معنوی مسلمانان، بهویژه نسل جوان، به شمار میرود.
مسجد، نماد معنوی هر محله و منطقه و تجلیگاه جامعیت اسلام است و بسیاری از احکام فقهی ما مبتنی بر مؤلفههایی چون: مسجد، محراب و یا اذان است. مسجد به پیوند معنوی نسلها و اتحاد و برادری گروههای مختلف اسلامی کمک می کند و در عمل به حقمحوری و مردمسالاری میانجامد.
مقام معظم رهبری در مورد وظیفه معنوی مساجد می فرماید:"هر چه بتوانید در مورد مساجد کار بکنید، خیلی خوب است. مسجد، کانون دین است. الآن هم همین است. هیچ چیز جای مسجد را پر نمیکند... مساجد است که فضا را فضای دینی نگه میدارد و معارف را از نسلی به نسلی منتقل و با دین آشنا میکند."
منابع:
انگیزش و شخصیت، ابراهام مازلو، ترجمه احمد رضوانی، مشهد، انتشارات آستان قدس رضوی، ۱۳۶۵ش.
أنوار النبی (ص) أسرارها و أنواعها، عبد الحق بن سبعین مرسى، قاهره، انتشارات دار الآفاق العربیة، چاپ اوّل، ۱۴۲۸ق.
پاداش نیکىها و کیفر گناهان، ترجمه ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، محمد علی مجاهدی، انتشارات سرور، بهمن ۱۳۸۶ش.
تفسیر روان جاویدان، محمد ثقفی تهرانی، تهران، انتشارات برهان، چاپ سوم، ۱۳۹۸ق.
صحیفه امام، ۲۲ جلدی، تهران، انتشارات مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، آذر ۱۳۸۵ش.
فرهنگ ابجدی (عربی ـ فارسی)، عبد المحمد ایرانی طرفی، نشر ائمه، بهمن ۱۳۸۴ش.
فرهنگ فارسی عمید، ۲ جلدی، تهران، انتشارات امیر کبیر، ۱۳۶۴ش.
فصلنامه هفت آسمان، قم، دانشگاه ادیان و مذاهب، شماره ۲۲.
لسان اللسان (تهذیب لسان العرب)، ۲ جلدی، دار الکتب العلمیة، بیروت.
مجموعه آثار شهید مطهری، ۲۳ جلدی، انتشارات صدرا.
مسجد و مدیریت معنوی محله، خسرو کی منش، همان.
نقش مسجد در سازمان و اجتماع محلهای»، مسعود مظاهری، همان.
نقش مسجد در مدیریت توسعه محلهای»، سعید اسدی، همان.
نهج البلاغة، سید رضی، انتشارات هجرت، قم، چاپ اوّل، عربی، ۱۴۱۴ق.
وسائل الوصول إلى شمائل الرسول(ص)، یوسف بن اسماعیل النبهانی، بیروت، چاپ سوم، ۱۴۳۰ق.